[Archiwum] Ogłoszenie o prowadzonym rozeznaniu – sprzedaż i przechowanie ćwierćtusz wołowych i/lub mięsa wołowego w elementach
2019-08-08 14:54:20
Archiwum!
Ten dokument został przeniesiony do archiwum w dniu 15 sierpnia 2019 07:30, jego treść może być już nieaktualna
Agencja Rezerw Materiałowych zwana dalej „Agencją” prowadzi rozeznanie dotyczące możliwości współpracy z Agencją w zakresie:
- sprzedaży w bieżącym roku:
- asortymentu ćwierci wołowych (przednich, tylnych, kompensowanych) pochodzących z buhajków do 2 lat i w wieku 24-30 miesięcy oraz z krów rzeźnych, zwanych dalej „ćwierćtuszami” lub „mięsem”, przez Przedsiębiorców prowadzących ubój żywca wołowego,
- asortymentu mięsa z rozbioru byków kategorii A (byki 12-24 miesiące) i kategorii B (byki ˃ 24 miesięcy) zwanego dalej „mięsem wołowym w elementach” lub „mięsem”, przez Przedsiębiorców prowadzących rozbiór mięsa wołowego;
oraz
- świadczenia odpłatnej usługi ich przechowania obejmującej magazynowanie oraz wymianę.
Wymiana polega na zastępowaniu w miejscu przechowywania mięsa, mięsem w tym samym asortymencie i wymaganej jakości, tak aby w całym okresie obowiązywania umowy do upływu okresu przechowywania pozostało nie mniej niż 50% tego okresu, z zastrzeżeniem, że na 1 miesiąc przed terminem wygaśnięcia umowy, powinno pozostać nie mniej niż 60% okresu przechowywania.
Za wykonaną kompleksową usługę przechowania mięsa, Przedsiębiorca otrzymuje od Agencji wynagrodzenie według zryczałtowanej stawki w zł/tonodobę (bez VAT), obejmującej wszystkie czynności wynikające z umowy.
Jakość mięsa musi być zgodna z obowiązującymi przepisami, określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami Agencji określonymi w warunkach przetargu.
- Wymagania dla Przedsiębiorców, z którymi zawierane są umowy na sprzedaż mięsa i świadczenie usługi jego przechowywania obejmującej cykliczną wymianę:
- wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania wykonania umowy sprzedaży i przechowania;
- sprzedaż mięsa spełniającego wszystkie wymagania Agencji, w terminie określonym przez Agencję;
- przechowywanie mięsa w magazynie własnym lub magazynie do którego Przedsiębiorca posiada inny tytuł prawny, zlokalizowanym na terenie Polski, przy zapewnieniu jego ochrony, zgodnie z wymaganiami, które zostaną określone w „Warunkach przetargu”;
- przechowywanie mięsa zgodnie z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia, normą PN-A-07005 Produkty żywnościowe - Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach wraz ze zmianą Az1 do tej normy oraz wymaganiami Agencji, w temperaturze poniżej -22,1°C, w warunkach wykluczających możliwość pogorszenia jakości, w wydzielonej komorze lub wydzielonej części komory chłodniczej, w sposób umożliwiający swobodny dostęp do każdej partii mięsa, jego identyfikację i kontrolę;
- zapewnienie wymaganej jakości mięsa przy przyjęciu, wydaniu oraz w całym okresie przechowywania;
- przechowywanie mięsa w partiach oraz oznakowanie poszczególnych partii w sposób czytelny i widoczny, zgodnie z wymaganiami umownymi;
- wymianę prowadzoną w ramach ogólnej gospodarki magazynowej Przedsiębiorcy;
- prowadzenie odrębnej dokumentacji obejmującej wszystkie operacje związane z przyjęciem, wydaniem oraz wymianą przechowywanego mięsa;
- przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. (Dz. U. z 2019 r. poz. 742) o ochronie informacji niejawnych i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE o ochronie danych osobowych (Dz. Urz. L 119 z 4.5.2016).
- Przedsiębiorca, z którym zawarta zostaje umowa ponosi odpowiedzialność za ilość, jakość, ochronę oraz nienaruszalność przechowywanego mięsa. Mięso stanowiące rezerwy strategiczne pozostaje do wyłącznej dyspozycji Agencji.
- Zasady prowadzenia postępowania przetargowego.
- Wybór Przedsiębiorców, następuje w drodze zamkniętego dwustopniowego przetargu.
- I etap postępowania przetargowego
- Agencja wysyła zaproszenia do złożenia oferty wraz z „Warunkami przetargu” do wszystkich Przedsiębiorców, którzy wyrazili chęć współpracy i przesłali zgłoszenie udziału w postępowaniu, z zastrzeżeniem, że nie zaprasza się Przedsiębiorców, którzy:
- realizując zamówienie w zakresie rezerw wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu wydanym w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania lub wobec których Agencja prowadzi postępowanie sądowe lub egzekucyjne w związku z nie wykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy mającej za przedmiot rezerwy,
- według posiadanych przez Agencję informacji nie dają rękojmi należytego wykonania umowy ze względu na ich sytuację finansową lub inne okoliczności, w szczególności nie dają rękojmi zachowania wymagań w zakresie produkcji albo przechowywania odpowiednio ćwierćtusz i/lub mięsa wołowego w elementach będących przedmiotem postępowania.
- Warunkiem przystąpienia do przetargu jest wniesienie wadium w wysokości określonej w warunkach przetargu oraz złożenie oferty w terminie i formie określonej w warunkach przetargu.
- Powołana w Agencji Komisja Przetargowa dokonuje oceny, czy złożone oferty spełniają wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” i nie podlegają odrzuceniu.
- II etap postępowania przetargowego
- Do drugiego etapu postępowania dopuszcza się co najmniej pięciu Przedsiębiorców, którzy spełnili wymagania formalne określone w „Warunkach przetargu” oraz przedstawili najkorzystniejsze ekonomicznie warunki oferty. Jeżeli liczba Przedsiębiorców, którzy spełniają wymagania określone w warunkach, jest mniejsza niż pięciu, Agencja zaprasza do drugiego etapu wszystkich Przedsiębiorców spełniających warunki.
- Komisja Przetargowa prowadzić będzie negocjacje cenowe w drodze bezpośrednich rozmów lub formie pisemnej oraz dokona wyboru najkorzystniejszych ofert.
- Przedmiot negocjacji:
- cena sprzedaży mięsa w zł/kg (bez VAT),
- zryczałtowana stawka za usługę przechowania mięsa w złotych za tonodobę (bez VAT) obejmująca magazynowanie oraz cykliczną wymianę.
- Komisja Przetargowa dokonuje wyboru najkorzystniejszych ofert, wg kryteriów określonych w warunkach przetargu.
- Z wybranymi w wyniku postępowania przetargowego Przedsiębiorcami, zawierane są umowy. Okres świadczenia usługi przechowania wynosi nie dłużej niż 4 lata.
- Warunkiem zawarcia umowy jest wniesienie przez Przedsiębiorcę zabezpieczeń w zakresie należytego wykonania umowy w formie określonej w „Warunkach przetargu”.
- Postępowanie prowadzone będzie z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych.
W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia z dostatecznym wyprzedzeniem działań przez zainteresowanych Przedsiębiorców, którzy nie posiadają ważnego poświadczenia bezpieczeństwa lub upoważnienia do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli co najmniej „zastrzeżone”.
Upoważnienia do przetwarzania informacji niejawnych oznaczonych klauzulą „zastrzeżone” wydaje kierownik przedsiębiorcy, w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Dostęp do informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” możliwy jest po uzyskaniu zaświadczenia o odbytym szkoleniu i posiadaniu upoważnienia lub poświadczenia bezpieczeństwa do dostępu do informacji niejawnych.
W celu uzyskania stosownych uprawnień przez osoby reprezentujące Przedsiębiorcę, biorące udział w postępowaniu, uczestniczące w czynnościach zmierzających do zawarcia umowy oraz w jej wykonaniu w zakresie związanym z dostępem do informacji niejawnych o których mowa wyżej, mogą złożyć (z odpowiednim wyprzedzeniem) wniosek do Prezesa Agencji o przeprowadzenie szkolenia z zakresu przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych.
Szczegółowe informacje w sprawie wydawania upoważnień można uzyskać na stronie internetowej ARM www.arm.gov.pl w zakładce Informacje niejawne.
- Zainteresowani Przedsiębiorcy, powinni w terminie do 14 sierpnia 2019 r. złożyć w Agencji Rezerw Materiałowych ul. Grzybowska 45, 00-844 Warszawa, nr fax. 22 36 09 358 wypełnione zgłoszenie wg załączonego wzoru (nie dotyczy Przedsiębiorców, którzy złożą zgłoszenie do Oddziałów Terenowych ARM)
Dodatkowe informacje można uzyskać w: Agencji Rezerw Materiałowych w Warszawie, ul. Grzybowska 45, tel. 22 36 09 360 lub 22 36 09 369 lub 22 36 09 363 lub składając zapytanie w formie pisemnej na adres e-mail: sek_brz@arm.gov.pl.
Ogólne warunki udziału w postępowaniach przetargowych, znajdują się na stronie internetowej ARM www.arm.gov.pl w zakładce: Rezerwy strategiczne » Rezerwy żywnościowe » Zakup towarów i usług do rezerw » Zasady udzielania zamówień
Informacji zawartych w zgłoszeniu nie należy traktować jako oferty.
Plik do pobrania
Zgłoszenie – ćwierćtusze wołowe (rozmiar: 370,99 kB)
Zgłoszenie – mięso wołowe w elementach (rozmiar: 371,9 kB)